De Martinitoren, daar heb ik wel wat mee. Als ik, vanachter het bureau in mijn studio, over mijn beeldscherm naar buiten kijk staat ie recht in mijn blikveld, stoer boven de panden van de noordelijke binnenstad van Groningen. En elke dinsdagmiddag is er een muziekuurtje, dan speelt beiaardier Auke de Boer een aantal toepasselijke deunen op het carillon. Allemaal heel vertrouwd, je kunt je niet voorstellen dat dit uitzicht, en dit geluid, er niet zou zijn.
Toch had dat niet veel gescheeld, een dikke 75 jaar geleden. Tijdens de bevrijding van de stad Groningen werden de panden rond de Grote Markt voor een heel groot deel verwoest, tijdens de gevechten tussen de Duitsers en de Canadezen. Wonder boven wonder bleef de Martinitoren vrijwel ongedeerd.
Dit gegeven heeft geleid tot de titel van een tentoonstelling die in het Groninger Museum te zien is, over de bevrijding van Groningen, in april 1945: En tóch staat de Martini. Voor deze tentoonstelling hielp ik mee bij het maken van de audiotour (opname stemmen, geluidseffecten, audiomontage, mix, en ook nog een beetje piano) en het maken van de bijbehorende introductiefilm (muziekcompositie en -uitvoering, opnames voice overs, mix). Een mooie klus, waar onder leiding van Liefke Knol (research, scenario, regie) hard aan gewerkt is.
Alleen een beetje jammer dat het museum, precies één dag voor de start van de tentoonstelling (14 maart), moest sluiten vanwege de coronamaatregelen. Je kijkt toch altijd uit naar het moment dat je datgene waar je zo hard aan hebt gewerkt aan het publiek kunt laten zien. Het is een teleurstelling als dat niet door kan gaan.
Gelukkig heeft het Groninger Museum de tentoonstelling nu online gezet! Hierdoor kun je toch nog een beetje door het museum dwalen, de expositie bezoeken en de audio- en videofragmenten beluisteren en bekijken. Het is niet hetzelfde als een echt bezoek aan het museum, maar het is tenminste iets. De film is onderdeel van de expositie, maar is ook apart te bekijken, zie hieronder!